iPhone iz 2007. prodat po rekordnoj cijeni

Neotpakovani, originalni iPhone iz 2007. prodat je na aukciji za nevjerovatnih 63.356,40 dolara.

Zanimljiva je priča o njemu i njegovoj prvoj vlasnici, Amerikanki Karen Green, koja ga je 2007. godine dobila od prijatelja na poklon jer je našla novi posao. Pošto je već imala gotovo nov telefon, a iPhone nije bio kompatibilan sa njenom mobilnom mrežom, odlučila je da uređaj sačuva neotpakovan, nadajući se da bi ga možda jednoga dana mogao poželjeti neki kolekcionar. Upravo to se i dogodilo.

Telefon kompanije Apple prve generacije od osam gigabajta čekao je gotovo 16 godina novog vlasnika, koji je za njega sada dao malo bogatstvo. Naime, cijena koju je postigao na aukciji koju je organizovala aukcijaska kuća LCG Auctions mnoge je iznenadila, jer je taj uređaj 2019. u jednoj TV emisiji procijenjen na 5000 dolara, piše NPR.

Pošto je cijena od 63.356,40 dolara za koju je prodat čak više od 100 puta veća od prve cijene telefona, koja je iznosila 599 dolara, oboren je dosadašnji rekord prodaje telefona kompanije Apple na aukcijama.

Istina, procjena iz TV emisije pala je u vodu još prošle godine, kada su u avgustu i oktobru slični originalni iPhone telefoni prodati na aukcijama po cijeni od 35.000, odnosno 39.000 dolara.

“Pronaći originalni prvi model iz 2007. godine, potpuno nov sa netaknutim tvorničkim pečatom je izvrsna stvar”, kazao je osnivač aukcijske kuće Mark Montero.

Podsjećamo, uređaje kompanije Apple možete pronaći u ponudi kompanije m:tel.