iPhone 12 je za sada najprodavaniji telefon u 2021.

Serija iPhone 12 je postigla je ogroman uspjeh otkako je lansirana prošlog oktobra, tako da nije preveliko iznenađenje to što su najnoviji Apple vodeći pametni telefoni apsolutno dominirali tržištem u svakom pogledu prvom kvartalu 2021. godine.

Naime, iPhone 12 je  najprodavaniji pametni telefon na svijetu u dosadašnjem dijelu godine. Standardni model obuhvata izvanrednih 5% globalnih isporuka tokom tog perioda. U stopu ga je pratio iPhone 12 Pro Max, koji je imao tržišni udio od 4%.

iPhone 12 Pro je treći najprodavaniji uređaj i dodao je još 3% tržišnog udjela kompaniji Apple.

S druge strane, kompaktni mini model se toliko loše pokazao da nije ušao ni među prvih 10.

Prazninu je, ipak, popunio stariji (i jeftiniji) iPhone 11. Telefon je uspeo da zabeleži više od 2%  isporuka na svjetskom nivou, dovoljno da mu zagarantuje četvrto mjesto pored nekih od najboljih konkurentskih telefona.

Preostala mjesta među prvih 10 po obimu prodaje pripala su Xiaomi-ju i Samsung-u, odnosno njihovim budžetskim uređajima. Peta, šesta i osma pozicija pripale su modelima Redmi 9A, Redmi 9 i Redmi Note 9. Redmi 9A se posebno dobro pokazao u Kini i Indiji, dok je vanilla Redmi 9 doživjela uspjeh na tržištima jugoistočne Azije.

Na sedmom mjestu je Galaxy A12, na devetom Galaxy A21s, a desetom Galaxy A31. Potražnja za ovim uređajima bila je koncentrisana u Indiji, Južnoj Americi, Bliskom istoku i Africi.