Instagram testira funkciju Memory  

Instagram testira novu funkciju Memory kako bi naveo korisnike da ponovno podijele svoje stare objave (Story).  

Prema informacijama koje je objavio Jack Horwood, dodirom na opciju Memory korisnik može da vidi priče koje je podijelio ranije, ali “oko tog datuma” kada koristi funkciju.

Dakle, to je nešto drugačiji način pristupa arhivi na toj mreži. Inače, Instagram Stories bilježi pad od oko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, tako da bi to mogao biti jedan od razloga uvođenja funkcije slične onoj na Facebook-u, koja podsjeća šta smo objavili na današnji dan prethodnih godina.

Ta opcija na Facebook-u, koji je u vlasništvu kompanije Meta, kao i Instagram, vrlo je popularna, tako da mnogi korisnici vrlo često dijele priče iz prošlosti. Pretpostavlja se da je Meta poučena tim iskustvom odlučila da uvede ove novine na Instagram-u, dakle kako bi potakla veći angažman korisnika aplikacije.

Podsjećamo, šef Instagram-a Adam Mosseri ranije je potvrdio da su korisnici te mreže, što se tiče dijeljenja sadržaja, fokus sa glavnog IG feeda prebacili na priče i DM-ove.

Kako mediji prenose, dok korisnici Meta-inih mreža gledaju više videa, manji broj njih, navodno, objavljuje sadržaje, i na Facebook-u i na Instagram-u. Sudeći prema svemu tome, cilj funkcije Instagram “Memory” je podsticanje korisnika da više dijele starije priče, odnosno da generalno povećaju broj objava.