Instagram dobija dodatne opcije za sprečavanje hakovanja profila

Kako bi zaštitio brojne korisnike, Instagram uvodi nove funkcije koje bi mogle spriječiti pokušaje hakovanja profila.

Naravno, nijedan korisnik društvenih mreža sigurno ne želi da mu profil bude hakovan, naročito ako ga koristi za promociju posla kojim se bavi.

Novine koje Instagram uvodi uklanjaće profile koje sistem prepozna kao zlonamjerne, kao i one na kojima se korisnici lažno predstavljaju. Takođe, mreža će slati upozorenja korisnicima koji budu dobijali poruke sa sumnjivih profila.

Nažalost, ne postoji 100 odstotna zaštita od hakera, ali svakako da i sami korisnici mogu učiniti mnogo da svoj profil sačuvaju. Najvažniji korak je “snažna” lozinka. To je lozinka koja uključuje velika i mala slova, brojeve i raznorazne znakove. Mnogi brinu da je tako komplikovanu šifru teško zapamtili, što je i logično. Zbog toga je neophodno imati je negdje sačuvanu u pisanoj formi. Obavezno je i odjavljivanje sa profila ukoliko se koristi tuđi računar.

Ukoliko vam je profil i pored svih pokušaja da ga zaštitite hakovan, ili mu iz nekog drugog razloga ne možete pristupiti, i tu je mreža uvela nove alate za “prvu pomoć”. Korisnik koji ne može da uđe na Instagram profil treba da posjeti hub na internet stranici te mreže, gdje će dobiti pitanje iz kojeg razloga ne može da se uloguje, da li je zaboravio šifru, da li mu je profil blokiran, hakovan…

Jedan od načina za rješavanje problema je da korisnik zatraži od prijatelja na Instagram-u da potvrde njegov identitet, za šta imaju rok od 24 časa. Ako prijatelji potvrde da je profil njegov, Instagram će mu odobriti resetovanje šifre.