Ima li koristi od besplatnih antivirus programa

Dobijate onoliko koliko platite, zar ne? Iako je to često tačno, antivirusni softveri predstavljaju izuzetak. Postoje besplatna antivirusna rješenja koja uživaju povjerenje mnogih korisnika, poput Windows Security-a, ugrađenog u Windows 11.

Glavna prednost besplatnog antivirusnog softvera je očigledna – besplatan je. Opcije kao što su Microsoft Defender, Avast, Malwarebytes, Avira i BitDefender nude dodatnu zaštitu bez troškova. Ovo je posebno korisno kada već plaćate za nov računar i potrebni softver.

Međutim, besplatni antivirus ima i svoje nedostatke. Besplatni antivirusni softver može prikupljati i prodavati vaše podatke ili prikazivati oglase.

Savremena Windows 11 platforma nudi robustnu zaštitu sa ugrađenim alatima poput Microsoft Defender-a, Windows Firewall-a i SmartScreen-a. Ovo je dovoljno za većinu korisnika, pod uslovom da praktikujete dobre sigurnosne navike. Međutim, za dodatnu sigurnost možete koristiti besplatni antivirus treće strane zajedno sa Microsoft Defender-om.

Premijum antivirus rješenja nude naprednije funkcije, uključujući mašinsko učenje i AI za praćenje prijetnji, anti-ransomware i anti-phishing sigurnost, kao i monitoring dark web-a za zaštitu identiteta. Takođe, nude podršku za više uređaja i roditeljsku kontrolu, što može biti dragocjeno za porodice.

Dok besplatni antivirus nudi osnovnu zaštitu, nedostatak sveobuhvatne podrške može biti problematičan. Ako želite napredne funkcije i podršku uživo, razmislite o investiranju u premijum antivirus softver.