I YouTube će imati svoj chatbot

YouTube sprovodi eksperiment s novim chatbotom kako bi korisnicima pružio obogaćene informacije o videima koje gledaju.

Ovaj konverzacijski AI alat ima za cilj odgovaranje na pitanja korisnika o videu, preporučivanje povezanog sadržaja te postavljanje dodatnih pitanja o temama vezanim uz edukativne videozapise. Ova eksperimentalna funkcija najavljena je zajedno s još jednim AI alatom, čiji je zadatak organizovanje komentara na video snimcima.

Ove funkcije predstavljaju dio širih napora Googlea da integriše AI tehnologiju u svoje usluge, uključujući Search, Gmail i druge platforme. Dosad smo vidjeli razne AI funkcije namijenjene kreatorima, poput AI-generisanih pozadina za Shorts, AI funkcije za prevođenje video snimaka na druge jezike, kao i AI video i audio preporuka. Takođe, radi se na AI alatu koji korisnicima omogućava kreiranje vlastitih pjesama u stilu poznatih muzičara.

Ova dva nova AI alata trenutno su dostupna samo kroz ograničeni eksperiment. Konverzacijski AI alat dostupan je na engleskom jeziku, namijenjen je određenim klipovima na Android uređajima te Premium pretplatnicima u SAD-u starijim od 18 godina. Korisnici mogu postavljati pitanja ili odabrati neke od generisanih opcija, kao što su “sumiranje videa” ili preporuke za povezani sadržaj.

YouTube je već najavio eksperimente s AI tehnologijom za automatsko generisanje sažetaka klipova. Uz to, uvodi i novu funkciju kategorizacije komentara baziranu na vještačkoj inteligenciji, koja ima za cilj organizovanje komentara u pojedinačne teme.