I OpenAI GPT će imati svoju prodavnicu


OpenAI, nakon nedavnih promjena u vrhu kompanije, objavio je odlaganje lansiranja svoje GPT prodavnice, planirane za novembar, za početak 2024. godine.

Kompanija je prvobitno predstavila svoj GPT Builder alat na konferenciji za developere početkom novembra, pružajući pretplatnicima mogućnost kreiranja prilagođenih AI modela.

Uz to, najavljeno je da će GPT prodavnica omogućiti korisnicima postavljanje njihovih GPT modela s potencijalnom zaradom. Ipak, planovi su pretrpili zastoje nakon neočekivane promjene izvršnog direktora.

OpenAI sada najavljuje da će GPT prodavnica biti lansirana početkom iduće godine. Uprkos planiranju objave ovog mjeseca, neočekivani događaji su doveli do revizije vremenskog okvira. Kompanija je takođe poboljšala svoje jezičke modele na temelju povratnih informacija korisnika, uvođenjem određenih poboljšanja za ChatGPT.

Rukovodstvo kompanije prošlo je kroz proces reorganizacije, a sada je potvrđeno da je Sam Altman ponovno preuzeo poziciju izvršnog direktora. Mira Murati je postavljena na mjesto CTO-a, dok je Greg Brockman sada predsjednik.

Osim toga, najavljeno je formiranje novog odbora, uključujući predstavnika Microsoft-a, koji redovno ulaže u OpenAI. Ove promjene označavaju dinamičnu fazu razvoja kompanije i nastavak fokusa na inovacije i napredak tehnologije vještačke inteligencije.