I Google Messages će omogućiti ispravljanje poslate poruke

Google radi na uvođenju nove funkcije za svoju Messages aplikaciju, omogućavajući korisnicima da ispravljaju poruke i nakon što su već poslate.

Ova najava dolazi nakon mjeseci spekulacija, a predstavlja korak naprijed za Google Messages u smislu inovacija koje konkurenti već nude.

Funkcija ispravljanja poruka nije novost u svijetu mobilnih aplikacija. Apple ju je prvi implementirao u iMessage 2022. godine, dok ju je WhatsApp dodao početkom 2023. Oba servisa postavljaju određeno vremensko ograničenje za ispravke – 2 minuta za iMessage i 15 minuta za WhatsApp. Ovi korisnici, takođe, imaju mogućnost brisanja poslatih poruka, što trenutno nije dostupno na Google Messages.

S obzirom na fokus Googlea na RCS (Rich Communication Services) poruke, Messages aplikacija postaje sveobuhvatna alternativa popularnim kanalima poput Facebook Messengera i WhatsApp-a. Pored već postojećih funkcija kao što su pametno predlaganje sadržaja (fotografije, GIF-ovi) i korisne SMS mogućnosti, uključujući brisanje jednokratnih lozinki nakon 24 sata, dodatak mogućnosti ispravke već poslatih poruka dodatno unapređuje korisničko iskustvo.

Ova nadogradnja posebno će obradovati korisnike koji cijene preciznost i žele mogućnost korigovanja eventualnih grešaka nakon slanja poruka. Dok čekamo da Google zvanično objavi i implementira ovu funkciju, očekuje se da će ona pridonijeti daljem jačanju položaja Messages aplikacije među korisnicima.