I Google Maps obogaćen novim tehnologijama

Google Maps sada koristi AI tehnologiju kako bi unaprijedio iskustvo korisnika, ali trenutno je dostupna samo “odabranim lokalnim vodičima” u SAD-u.

Nova funkcija omogućava korisnicima da jednostavno izraze svoje potrebe i želje, a zatim generativni AI analizira bazu podataka Mapsa i pruža relevantne odgovore.

Iako su nova unapređenja obećavajuća, Google ističe da se oslanja na “uvide i vrijedne povratne informacije” lokalnih vodiča kako bi oblikovao ovu funkciju prije nego što je širi krug korisnika dobije, što znači da je trenutno u zatvorenoj beta verziji.

Primjer korištenja ove funkcije uključuje traženje “mjesta sa starinskom atmosferom u San Francisku”, nakon čega korisnik dobija informacije o obližnjim lokacijama zajedno s ocjenama, recenzijama i fotografijama.

Rezultati su organizovani po kategorijama, a korisnici mogu postavljati dodatna pitanja bez ponavljanja prethodnih upita. Na primjer, nakon što korisnik traži “mjesta sa starinskom atmosferom”, može nastaviti razgovor postavljajući pitanje o restoranima za ručak, a AI će pružiti odgovarajuće preporuke.

Ova nova funkcija omogućava korisnicima da jednostavno istražuju i dijele preporučene lokacije s prijateljima, a granice su doslovno nebo kada su u pitanju upiti i mogućnosti istraživanja.