Huawei telefon vraća kamere sa promjenjivim otvorom blende

Huawei je predstavio Mate 50 seriju u kojoj se nalaze tri telefona – Mate 50, Mate 50 Pro i Mate 50 RS Design. Kineski proizvođač je donio neka iznenađenja, ali prvo ćemo o naslovnoj temi.

Sistem kamera Pro modela sastoji se od 50 MP glavne kamere sa mogućnošću promjene blende u šest koraka. Zatim je tu širokougaona kamera od  13 MP i telefoto kamera rezolucije 48 MP sa optičkom stabilizacijom.

Sistem kamera ima 10-kanalni multispektralni senzor i laserski autofokus, a RS Porsche Design umjesto 48 MP ima 64 MP telefoto kameru sa makro mogućnostima. Naprijed je 13 MP širokougaona selfie kamera sa senzorom koji bi trebalo da obezbijedi naprednu biometrijsku zaštitu.

Promjenjivi otvor blende je nešto što smo prvi put vidjeli kod Samsung Galaxy S9 telefona, a njime se reguliše količina svjetlosti koja dopire do senzora kamere. Ukoliko fotografišete noću, širi otvor donosi više svjetlosti i poboljšani kvalitet fotografije, dok neke dnevne fotografije mogu biti kvalitetnije ukoliko smanjite otvor blende. Pored toga, utiče i na dubinu polja.

Da kažemo još nešto o Mate 50 Pro, koji je najjači model ove linije. Ima 6,74-inčni OLED ekran sa osvježavanjem od 120 Hz, sa 10-bitnim panelom i 2616×1212 rezolucijom.

Mate 50 Pro ima bateriju od 4.700 mAh sa podrškom za 66 W žično i 50 W bežično punjenje, a tu je i najavljivani režim za uštedu baterije u hitnim slučajevima koji će vam omogućiti da držite telefon u stanju pripravnosti tri sata čak i ako je ostalo samo 1% baterije.

Mate 50 Pro sa cijenama kreće od 980 dolara za model sa 256 GB, dok Mate 50 kreće od 720 dolara za osnovnu verziju od 128 GB. Ekskluzivni Mate RS Porsche Design košta čak  1.870 dolara. Za sada se ne zna kada će telefon biti globalno dostupan, ali oktobar zvuči kao realan termin.