Huawei najavio novi flagship za jesen

Informeri iz svijeta tehnologije najavljuju da će se sljedeći flagship uređaj kompanije Huawei pred publikom pojaviti tokom avgusta ili septembra tekuće godine.

Vremenski okvir koji se najavljuje se poklapa sa predviđenim datumima predstavljanja novih perjanica kompanije Apple, i ako bude kao što je najavljeno, onda je jasno da Huawei uopšte nije smanjio svoje apetite.

Pored Huawei Mate 50 i novi flagship telefon kompanije Honor trebalo bi da se pojave otprilike u slično vrijeme, a kako ističu iz Huawei-a donijeće “inovativne hardverske karakteristike i veoma bitne softverske funkcionalnosti koje vrijedi čekati”. Doduše, predstavljanje je za Mate 50 model bilo najavljeno ranije, pa se pretpostavlja da je odgađanje uslijedilo zbog trenutnih problema sa proizvodnjom čipova u Kini.

Još uvijek možemo govoriti samo o nezvaničnim podacima, koji kažu da će Huawei Mate 50 pokretati 4G verzija Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 mobilnog procesora. Dakle, uređaju će imati 4G konektivnost, pošto kompanija Huawei nema pravo u svoje telefone ugrađuje 5G čip.

Međutim, zabrana se ne odnosi na druge proizvode, pa su iz kineske firme lansirali 5G maska za Huawei P50 Pro i tako zaobišli zabrane. Dovoljno je da stavite masku i dobićete telefon sa 5G konektivnošću, makar posredno.

Ovo je pravi primjer kako se nekada svjetski lider po učešću korištenih telefona na tržištu prilagođava i bori za poziciju na svjetskom tržištu, od koga očito nije odustao.