HTC se vraća proizvodnji smartfona?

Četiri godine nakon što je HTC prodao dio svoje mobilne divizije Google-u, pojavljuju se naznake da će se tajvanski proizvođač vratiti proizvodnji pametnih telefona.

Ono što se pouzdano zna jeste da je uređaj oznake HTC QBK200 stavljen na listu uređaja koji su japanski regulatori odobrili za korištenje na tom tržištu, a pomalo je neobično da je ovo objavilo holandsko sertifikaciono tijelo Telefication.

Ono što se ne zna su detalji u vezi sa ovim uređajem, pa nisu poznate karakteristike koje ga krase, ni kom cjenovnom i kvalitativnom rangu pripada.

Možemo samo da nagađamo o novom modelu, sjećajući se posljednjeg modela koji je izašao iz HTC, a to je Exodus, predstavljen 2018. godine. On je imao svoju open-source metaverse platformu Viveverse, pa je moguće da novi pametni telefon na neki način bude interfejs za metaverzume.

Ukoliko novi telefon u nekom obliku donese podršku za virtuelnu i proširenu realnost, to će biti povratak HTC na velika vrata. Oni su posljednjih godina predstavljali samo modele srednje i niže klase i to samo na nekim tržištima.

Vrijedi podsjetiti da je Google 2018. od HTC preuzeo dio mobilne divizije i ne-ekskluzivnu licencu za njihovo intelektualno vlasništvo, tako da su u tu firmu prešli inžinjeri koji su i ranije radili na Pixel telefonima, a prema tadašnjim navodima čitav posao je koštao 1,1 milijardu dolara.