Google uvodi opcije za sprečavanje krađe telefona

Google donosi niz novih funkcija za Android uređaje kako bi unaprijedio bezbjednost i zaštitu korisnika. Ove nadogradnje stižu putem Google Play Services-a i kao dio nadolazećeg Androida 15, sa ciljem da otežaju život lopovima i zaštite korisničke podatke.

Jedna od ključnih novih funkcija odnosi se na zaštitu fabričkog resetovanja. Lopovima će biti znatno teže da brzo resetuju ukradeni uređaj i pokušaju ga prodati. Ukoliko neko pokuša da nasilno resetuje uređaj, neće moći ponovo da ga postavi bez pristupnih podataka uređaja ili Google naloga. Ova mjera bi trebalo značajno da smanji broj krađa, jer će uređaji postati praktično neupotrebljivi za lopove.

Sigurnosne mjere se dodatno pojačavaju zahtjevom za unosom PIN-a, šifre ili biometrijskih podataka za deaktiviranje funkcije Find My Device ili produženje vremena za zaključavanje ekrana. Biometrijska verifikacija će biti obavezna i za promjenu PIN-a, isključivanje zaštite od krađe, kao i za pristup Passkeysima s nepoznatih lokacija.

Za one koji su zabrinuti za bezbjednost svojih podataka, Android 15 donosi funkciju Private Space. Ova funkcija omogućava korisnicima da kreiraju odvojeni, PIN-om zaključan prostor na svom telefonu gdje mogu sakriti aplikacije koje sadrže osjetljive informacije. Ovo je posebno korisno u slučajevima kada lopovi pokušavaju da dođu do ličnih podataka i finansijskih sredstava.

U slučaju krađe, vlasnici uređaja će moći da zaključaju ekran svog telefona sa bilo koje lokacije koristeći svoj broj telefona putem drugog uređaja. Ova funkcija omogućava korisnicima da kupuju vrijeme za povratak pristupnih podataka i korišćenje drugih opcija unutar Find My Device funkcije, uključujući mogućnost potpunog fabričkog resetovanja uređaja na daljinu.

Ove nove bezbjednosne funkcije stižu kasnije ove godine na sve uređaje koji koriste Android 10 i novije verzije.