Google uveo novi besplatan alat za skeniranje dokumenata

Skeniranje dokumenata sada je lakše nego ikad, zahvaljujući novoj funkcionalnosti koju je Google uveo u svoju aplikaciju Google Files.

Ova nova mogućnost olakšava proces skeniranja dokumenata na Android telefonima, bez potrebe za plaćanjem skupih dodatnih aplikacija poput Adobe-a ili drugih nezavisnih alata za skeniranje.

Google Files koristi Google ML komplet, što omogućava da funkcija skenera bude sastavni dio aplikacije, nudeći lokalnu organizaciju fajlova. Nova funkcija se nalazi unutar “plutajućeg” dugmeta u donjem desnom uglu aplikacije, označenog sa “Scan”, zajedno sa stilizovanom ikonom skeniranog dokumenta. Dodirivanjem ovog dugmeta otvara se interfejs skenera koji već poznajete iz Drive aplikacije, sa svim funkcijama koje rade dobro.

Google Files automatski detektuje papir, isijeca ga i skenira. Nakon toga, možete fino podesiti eventualne probleme kao što su sijenke, fleke ili iskrivljenja. Skenirani dokumenti automatski se čuvaju u novom odjeljku “Scanned” unutar aplikacije, omogućavajući vam brzo otpremanje na Google Drive ili dodavanje napomena.

Ova funkcionalnost nije nova u Google Files aplikaciji, ali sada se uvodi šire. Prvi put je skener dokumenata bio dostupan u decembru 2023, ali tek sada postaje široko dostupan korisnicima. Interfejs skenera je sada dostupan za uvođenje u bilo koju aplikaciju koja to želi, pa možemo očekivati da će stići i do drugih aplikacija za upravljanje fajlovima.

Skeniranje dokumenata možda stigne i do drugih provajdera usluga za skladištenje podataka u oblaku, barem kada je u pitanju Android. U svakom slučaju, Google Files aplikacija omogućava vam da jednostavno i besplatno skenirate dokumente direktno sa vašeg Android telefona, bez dodatnih troškova.