Google ukida beskonačno skrolovanje u pretrazi

Google pretraga na računarima više ne omogućava beskonačno skrolovanje, odnosno prekida neprestano, automatsko učitavanje rezultata tokom pretrage. Isto će se desiti i na mobilnim uređajima.

Umjesto toga, sada možete vidjeti klasičnu traku sa brojem stranica u podnožju rezultata Google pretraživanja.

Google je pokrenuo kontinuirano pomjeranje rezultata pretrage na računarima decembru 2022, a u mobilnom pretraživanju u oktobru 2021. Dakle, to “beskonačno skrolovanje” tokom pretrage traje već dugo.

Portparol Google-a rekao je za Search Engine Land da je Google 25. juna ukinuo mogućnost neprekidnog skrolovanja rezultata pretraživanja na računarima, a u nadolazećim mjesecima će to biti primijenjeno i na mobilne uređaje.

Nakon ukidanja te “prevaziđene” mogućnosti, korisnicima će umjesto skrolovanja biti dostupno polje sa stranicama, a prelazak na narednu stranu u pretrazi je moguć i preko tastera “Next”. Na mobilnim uređajima će na dnu stranice stajati “More results”.

Pokazalo se da automatsko učitavanje više rezultata nije zadovoljilo potrebe korisnika, jer je mnogo teže vratiti se na neki rezultat ako je on dio ogromnog niza, nego ako je smješten na nekoj od stranica, čiji ćemo broj lakše zapamtiti.