Google Translate dobio podršku za još 110 jezika

Google Translate nastavlja da ruši jezičke barijere i uvodi čak 110 novih jezika, što je najveće proširenje do sada.

Cilj je, kako ističu, da pomognu ljudima da se povežu i bolje razumiju svijet oko sebe. Godine 2022. dodali su 24 nova jezika koristeći Zero-Shot Machine Translation, gdje model mašinskog učenja uči da prevoditi na drugi jezik ne koristeći primjere.

Kako bi poboljšali raznovrsnost jezika koje Google Translate podržava, uz pomoć AI, odnosno jezičkog modela PaLM 2, sada uvode 110 novih jezika. To će biti velika pomoć za više od poila milijarde ljudi.

Naime, novim jezicima koje uvode koristi se više od 614 miliona govornika, odnosno omogućavaju prevođenje za oko 8% svjetske populacije.

Oko jedne četvrtine novih jezika dolazi iz Afrike, što je najveća ekspanzija afričkih jezika na Google Translate-u do sada. Takođe, kako ističu u Google-u, neke od novih 110 jezika koristi više od 100 miliona govornika, dok ima i onih kojima se služe male zajednice. Takođe, pojedini novi jezici gotovo da su izumrli, odnosno nema njihovih izvornih govornika, ali se radi na njihovoj revitalizaciji, čemu Google daje svoj doprinos.

Prije uvođenja novih 110 jezika Google Translate podržavao je ukupno 133 jezika,