Google sprema poboljšanje multitaskinga na savitljivim ekranima

Google će dodatno unaprijediti multitasking na nadolazećem Pixel 9 Pro Fold uređaju s novim režimom podijeljenog ekrana, koji omogućava korisnicima da postave aplikacije jednu pored druge, čak i u portret režimu prikaza.

Ova značajna promjena u očekivanju lansiranja Pixel 9 Pro Fold-a je ključna jer većina Android pametnih telefona dozvoljava samo gornju-donju podjelu u portret režimu zbog svojih manjih, pravougaono izduženih ekrana.

Pixel 9 Pro Fold navodno ima skoro kvadratni aspekt ekrana, što čini lijevo-desnu podjelu u portret režimu mnogo praktičnijom. Ova funkcionalnost je prvi put uvedena u Androidu 14 QPR2 i dodatno je usavršena u kasnijim ažuriranjima. U kodu Android Open Source Project-a (AOSP) specifično se pominje “Pixel Fold 2”, što sugeriše da je ova funkcija dizajnirana za nadolazeći Pixel 9 Pro Fold telefon.

Veća površina ekrana omogućava više komfora u radu na Google Android telefonima sa savitljivim ekranima. Pored aspekta ekrana, rezolucija takođe igra ključnu ulogu u omogućavanju ove funkcije. Očekuje se da će Pixel 9 Pro Fold imati rezoluciju od 2076 x 2152 u portret režimu, što zahtijeva opciju lijevo-desne podjele ekrana za optimalan multitasking.

Dok je ova lijevo-desna podjela u portret režimu značajan dodatak, nije jedino poboljšanje koje je Google napravio za multitasking na Androidu. Android 15 je uveo mogućnost čuvanja parova aplikacija u režimu podijeljenog ekrana na početnom ekranu, a stalni rad na Android desktop modu obećava poboljšanje slobodnog prozora za aplikacije, što je posebno korisno za uređaje sa većim ekranima poput savitljivih telefona i tablet računara.

Multitasking sa podijeljenim ekranom nije potpuno nova stvar za Android. Prvi put je uveden u Androidu 7.0 Nougat još 2016. godine. Međutim, implementacija na Pixel 9 Pro Fold-u, sa njegovim jedinstvenim aspektom i rezolucijom, predstavlja značajan korak napred u pravljenju multitaskinga intuitivnijim i efikasnijim za upotrebu na mobilnim uređajima.