Google sprečava neželjena praćenja

Google i Apple objavili su u maju svoje partnerstvo u borbi protiv neželjenog praćenja putem uređaja poput AirTaga.

Sada Google donosi novu inicijativu, najavljujući upozorenja za nepoznate tragače na uređajima koji koriste Android 6.0 ili noviju verziju.

Trenutno Google-ova funkcija na Androidu radi samo u slučaju AirTag-a, ali ova kompanija najavljuje da će proširiti saradnju na druge aplikacije.

Funkcija radi tako što, kada se Bluetooth tragač koji nije povezan sa vlasnikom udalji od vlasnika i dospije u ruke drugog korisnika, vlasnik Android uređaja dobija obavještenje. Klikom na obavještenja, korisnik može saznati više o tragaču i vidјeti mapu koja prikazuje gdјe je tragač bio i koliko dugo. Takođe, postoji opcija da se zvuk tragača aktivira kako bi korisnik Android uređaja mogao da pronađe svoj uređaj bez obavјeštenja vlasnika tragača.

Kada se nepoželjni tragač približi pozadini mobilnog uređaja, može se prikazati njegov serijski broj ili čak nekoliko informacija o vlasniku. Korisnicima Androida će biti omogućeno i da potpuno onemoguće praćenje putem tragača, sprečavajući da vlasnik tragača dobije informacije o lokaciji koju prati.

Osnovni cilj ove nove funkcije je zaštita od praćenja putem uređaja poput AirTag-a, predstavljajući napredak u sferi sigurnosti. Google je, takođe, razvio opciju ručnog skeniranja koja omogućava korisnicima da provjere da li ima nepoželjnih tragača u njihovoj blizini, bez čekanja na automatska upozorenja. Aktiviranje ove opcije je jednostavno: Idite na Postavke > Sigurnost i hitne situacije > Upozorenja za nepoznate tragače > Skeniranje. Cijeli proces traje oko 10 sekundi.

Google planira da lansira svoju “Find My Device” mrežu nakon što Apple implementira slične zaštite za iOS uređaje. Očekuje se da će zajednička specifikacija za upozoravanje na nepoznate tragače biti konačno usvojena do kraja tekuće godine.