Google sinhronizuje lozinke između Android i PC uređaja

Google je značajno unaprijedio upravljanje lozinkama i pristupnim ključevima omogućivši njihovu sinhronizaciju između Android uređaja i desktop računara, uključujući Windows PC.

Ova promjena dolazi u okviru Google Password Manager-a, koji je ranije bio ograničen samo na Android telefone, ali sada omogućava dijeljenje pristupnih ključeva sa računarima.

Prethodno ograničenje je usporavalo šire prihvatanje mehanizma ključeva za pristup, nove tehnologije koja ima za cilj zamjenu tradicionalnih lozinki. Sada, korisnici mogu lako da pristupe svojim ključevima pristupa sa desktopa, bez potrebe za skeniranjem QR koda sa Android uređaja, kako je to ranije bilo neophodno.

Google Password Manager sada podržava sinhronizaciju pristupnih ključeva na Windows, macOS, Linux, i Android uređajima, dok je podrška za ChromeOS trenutno u fazi beta testiranja. Jednom kada se sačuvaju, ključevi se automatski sinhronizuju između uređaja, što omogućava jednostavno prijavljivanje putem otiska prsta ili PIN-a.

Ovo unapređenje pojednostavljuje proces prijavljivanja na razne sajtove, a Google ističe da su ključevi zaštićeni kroz proces kodiranja, osiguravajući sigurnost korisničkih podataka. Ključevi pristupa postaju sve popularniji, naročito nakon što su ih sajtovi poput eBay-a, Target-a i Coinbase-a počeli nuditi kao opciju za prijavu.