Google razdvaja Chrome pretraživač od Chrome OS-a

Google već duže vrijeme radi na razdvajanju Chrome pretraživača od Chrome OS-a, a sada se čini da je njihov projekat, nazvan Lacros, gotovo spreman za implementaciju.

Lacros je novi pretraživač zasnovan na Linux-u koji će zamijeniti postojeći pretraživač zasnovan na Chrome OS-u. Ovaj korak je bitan jer je trenutno potrebno ažurirati cijeli Chrome OS da bi se promijenio pretraživač, što nije efikasan proces za rješavanje problema i poboljšanje sigurnosti.

Lacros je već dostupan, ali trenutno zahtijeva tehničko znanje za korištenje jer se pokreće uz ugrađeni Chrome pretraživač. Postoje naznake da će Lacros uskoro postati podrazumijevani pretraživač za Chromebook-ove, čime bi se eliminisao trenutni pretraživač u potpunosti. Ovo će omogućiti specifična ažuriranja i nove zakrpe za pretraživač bez potrebe da se ažurira cijeli operativni sistem.

Očekuje se da će Lacros biti široko dostupan u sljedećem ažuriranju Chrome OS-a 116, koje se očekuje krajem avgusta ili početkom septembra, budući da se ažuriranja Chrome OS dešavaju otprilike jednom mjesečno.

Još nije potpuno jasno da li će Lacros postati podrazumijevani pretraživač ili će ostati kao alternativna opcija, ali ova promjena predstavlja korak ka efikasnijem i sigurnijem iskustvu korisnika Chromebook-ova.

Chrome pretraživač je osnovni dio Chrome OS-a od samog starta, na koji se oslanjao kao na osnovni element svog korisničkog interfejsa i funkcionalnosti.