Google predstavlja odgovor na ChatGPT fenomen


Google je najavio da će predstaviti svoj chat bot servis zasnovan na vještačkoj inteligenciji, a zvanično lansiranje očekuje se uskoro.

Na zvaničnom blogu kompanije objavljeno je da je u pitanju eksperimentalni AI servis pod imenom Bard, koji će funkcionisati na principu konverzacije. Pokretaće ga LaMDA, Google jezički model za dijaloške aplikacije (Language Model for Dialogue Applications).

Testerima je djelimično omogućen pristup Bard-u, a za nekoliko nedjelja servis će biti dostupan javnosti.

Bard (ponegdje se zove Apprentice Bard) je odgovor Google-a na Chat GPT, trenutno najbrže rastuću aplikaciju na svijetu koju je razvila kompanija Open AI u saradnji sa Microsoftom.

Sundar Pichai izvršni direktor Google-a rekao je da Bard nastoji da kombinuje sveobuhvatno znanje sa snagom, inteligencijom i kreativnošću jezičkih modela koje je Google razvio.

“On se oslanja na informacije sa web-a kako bi pružio svježe, odgovore visokog kvaliteta”, rekao je Pichai.

Plan je da se na početku lansira light verziju tehnologije za koju je potrebno manje računarske snage, ali i da se na taj način privuče veći broj ljudi. Na istom fonu Google je najavio da će u svoj pretraživač dodati naprednu vještačku inteligenciju, takođe uskoro.

Na taj način Google pretraživač će moći transformisati složene informacije i različite perspektive u “lako probavljive” rezultate. Pojednostavljeno, cilj je da pretraživač ponudi prikladnije odgovore na one upite koji nemaju samo jedan “najbolji odgovor”.