Google predstavio Android 14, pogledajte šta donosi

Google je objavio najnoviju verziju svog operativnog sistema Android 14, s naglaskom na personalizaciju i pristupačnost.

Android 14 donosi niz poboljšanja koja omogućavaju korisnicima da dodatno prilagode svoje iskustvo korišćenja Android uređaja.

Glavna karakteristika Android 14 je fokus na personalizaciji. Material You, dizajn jezgro Androida, sada omogućava korisnicima da postave prilagođene prečice na zaključanom ekranu za brz pristup omiljenim aplikacijama i funkcijama. Takođe, nova verzija donosi mogućnost podešavanja personalizovanih pozadina koje odgovaraju korisnikovom stilu. Pored toga, dostupna je i sofisticirana monohromna tema sa prigušenim bojama za one koji vole minimalistički izgled.

Poboljšanja u kvalitetu fotografija i video sadržaja takođe su ključna karakteristika Androida 14. Ultra HDR tehnologija omogućava prikazivanje živopisnijih boja, svjetlijih pozadina i dubljih sjenki na fotografijama. To će korisnicima omogućiti da zabilježe nevjerovatne trenutke s još većom preciznošću.

Android 14 takođe uvodi Health Connect platformu za praćenje aktivnosti i zdravstvenih podataka. Tako korisnici mogu bolje upravljati svojim zdravljem i pratiti svoje ciljeve. Takođe, nova pravila za dijeljenje podataka omogućavaju veći nadzor nad tim kako aplikacije koriste korisničke podatke.

Što se tiče pristupačnosti, Android 14 donosi brojne nove funkcije za osobe sa oštećenim vidom i sluhom, čime se poboljšava njihovo iskustvo korišćenja uređaja.

Ova stabilna nadogradnja već je dostupna za Pixel uređaje, a uskoro se očekuje da će i drugi proizvođači Android uređaja ponuditi ovu verziju svojim korisnicima. Android 14 obećava poboljšanja u personalizaciji, kvalitetu medijskih sadržaja, praćenju zdravlja i pristupačnosti, čineći Android iskustvo još boljim.