Google pomaže otkrivanje novih aplikacija

Google priprema novu aplikaciju za Play Store, po imenu Cubes, koja bi mogla značajno olakšati korisnicima Android uređaja otkrivanje novih aplikacija.

Ova inicijativa dolazi u svjetlu stalnog širenja tržišta mobilnih aplikacija i potrebe za jednostavnijim načinom njihovog pronalaženja. Cubes se čini kao centralni hub koji omogućava korisnicima da otkrivaju nove aplikacije na osnovu kategorija već instaliranih aplikacija na njihovim uređajima.

Ova aplikacija je prvi put postala primjetna početkom ove godine, kada je bila u ranoj fazi razvoja. Sada se nazire da bi Cubes mogao imati višestruku ulogu, uključujući organizaciju i upravljanje različitim vrstama sadržaja. Na primjer, korisnici bi mogli kreirati “Cube” za gledanje filmova, igranje igara ili čitanje knjiga, prilagođavajući tako svoje iskustvo prema interesovanjima.

Iako je korisnički interfejs proširen od prvobitne verzije, trenutno nema dostupnog sadržaja jer backend aplikacije još uvijek nije javno dostupan. Uputstva uključuju i mogućnost kupovine putem Cube-a, ali detalji o tome šta će tačno biti dostupno za kupovinu nisu sasvim jasni.

Otkriveno je da će korisnici moći obavljati kupovine, uključujući mogućnost plaćanja aplikacija. Cubes je još uvijek u razvoju, s trenutnim fokusom na organizaciji i upravljanju aplikacijama unutar različitih kategorija.

S obzirom na širinu Google-ovog ekosistema, Cubes bi mogao postati ključni dio strategije za unapređenje korisničkog iskustva na Android platformi, pružajući jednostavniji način za istraživanje i pristup bogatom svijetu mobilnih aplikacija.