Google pomaže da otkrijemo odakle potiče neka slika

Google uvodi novi alat pod nazivom “O ovoj slici” koji ima za cilj da korisnicima pruži osnovne informacije i kontekst o slikama u Google pretrazi.

Ova funkcija je prvi put najavljena na Google-ovoj I/O konferenciji za programere u maju i sada je dostupna korisnicima širom svijeta na engleskom jeziku.

Alat “O ovoj slici” dizajniran je da pokaže porijeklo slike i pruži važan kontekst o tome kako su je opisali sajtovi za vijesti i provjere činjenica tokom vremena. Ovaj alat omogućava korisnicima da saznaju kada je slika prvi put indeksirana od strane Google pretrage i da pruži detalje o tome da li je slika generisana vještačkom inteligencijom.

Ova funkcija je posebno značajna u vrijeme širenja dezinformacija, gdje se često dijele nepovezane slike van konteksta. Google-ov alat “O ovoj slici” pomaže korisnicima da provjere izvore slika koje se dijele na društvenim medijima.

Trenutno, alat se može pristupiti putem desnim klikom ili dugim pritiskom na sliku u Chrome pregledaču ili prevlačenjem slike nagore u Google aplikaciji kada se nalazite na stranici sa slikom koju želite da istražite. Google planira da uvede dodatne načine pristupa u narednim mjesecima.

Pored “O ovoj slici”, Google takođe poboljšava svoju inicijativu Fact Check Explorer i AI-pokretani Search Generative Experience, što će dodatno obogatiti korisničko iskustvo pretrage i provjere činjenica.