Google planira eSim prenos sa telefona na telefon

Google radi na razvoju podrške za prenos virtuelne SIM kartice – eSIM, sa jednog na drugi Android telefon.

Ova nova funkcija će omogućiti korisnicima da jednostavno prenesu eSIM informacije sa starog uređaja na novi. Ova funkcija će vjerovatno koristiti QR kodove za prenos, a ključni elementi ove inicijative su integrisani u Google Play usluge.

eSIM su sve popularnije i vjerovatno će postati standard, a Apple je donio odluku da će njihovi najnoviji modeli iPhone-a raditi isključivo na principu viruelne SIM kartice. Zbog toga, Google, kao odgovor na ovo, radi na poboljšanju podrške za eSIM prenos kako bi omogućio korisnicima da jednostavno prenesu eSIM “broj” sa jednog uređaja na drugi.

Trenutno, prenos eSIM-a između Android uređaja zahtjeva kontaktiranje operatera, gašenje postojećeg eSIM-a i dobijanje novog za ubacivanje u drugi uređaj.

Iako trenutno nije dostupna za širu upotrebu, očekuje se da će ova funkcija postati dio Android 14 operativnog sistema. Ovo će zasigurno olakšati prenos eSIM informacija među Android uređajima i pružiti korisnicima praktičan način za premještanje svojih eSIM “brojeva” bez potrebe za odlaskom kod operatera.

Dok je Apple ovo pitanje riješio ugrađenim alatom na iOS operativnom sistemu, Google se odlučio za drugačiji pristup na Android platformi – korisnici će moći da započnu proces prenosa eSIM-a skeniranjem QR koda, što će biti dio Google Play usluga.

Iako veći dio ove funkcije još nije aktivan, primjetno je da Google radi na korisničkom interfejsu sličnom trenutnoj FairPlay eSIM funkciji.