Google-ov softver će razlikovati stvarne od AI slika

Vještački generisane slike postaju sve popularnije, a alati poput Midjourney-a omogućavaju korisnicima da stvaraju slike brzo i lako putem tekstualnih uputstava.

Ovo postavlja pitanja o autorskim pravima i vlasništvu nad takvim slikama, a u nekom trenutku vjerovatno će postati širi problem manipulacije i dezinformacija.

Prevazilaženje ovih problema Google pokušava da postigne uz pomoć SynthID, kako se naziva digitalni watermark kojim bi se označavale slike koje su generisane od strane vještačke inteligencije.

Ovaj sistem, razvijen od strane DeepMind, kompanije u vlasništvu Google-a, funkcioniše tako da ugrađuje nevidljive promjene u pikselima slika koje su vidljive računarima, ali ne i ljudskom oku.

Watermark-ovi obično služe kao dokaz vlasništva i otežavaju neovlašćeno kopiranje i upotrebu slika. Oznaka SynthID će se odnositi samo na generator slika Imagen, koji je u vlasništvu Google-a.

Ovaj korak od strane Google-a ima za cilj obezbjeđivanje transparentnosti i identifikaciju slika koje potiču od vještačke inteligencije, pomažući korisnicima da razlikuju stvarne slike od onih koje su generisane mašinom.

Ova inicijativa se, takođe, uklapa u širi okvir bezbjednog razvoja i korišćenja vještačke inteligencije, gdje su kompanije poput Google-a, Microsoft-a i Amazon-a potpisale sporazume kako bi obezbijedile bezbjedan razvoj i korištenje vještačke inteligencije. Važan dio tog procesa svakako je transparentnost u vezi sa slikama generisanim vještačkom inteligencijom, koja će se postizati putem watermarkova.