Google omogućio pristup aplikaciji koja pretvara tekst u muziku

Google je prošle nedjelje omogućio pristup alatu pod nazivom MusicLM, koji može pretvoriti tekstualne opise u muziku.

U pitanju je eksperimentalni AI alat dostupan u aplikaciji AI Test Kitchen na web-u, Android-u ili iOS-u. MusicLM omogućava korisnicima da unesu upit poput “soul jazz uz večeru” ili “kreiraj hipnotički industrijski tehno zvuk” i da alat stvori nekoliko verzija pjesme.

Korisnici mogu specifikovati i koje instrumente žele da čuju poput “elektronskih” ili “klasičnih”, kao i “atmosferu, raspoloženje ili emociju” koju žele, dok usavršavaju svoju muzičku kreaciju generisanu pomoću MusicLM-a.

Kada je Google prvobitno prezentovao MusicLM u januaru, rekli su da nema “planova” za njegovo puštanje u upotrebu. Koautori alata su naglasili mnoge etičke izazove koje sistem poput MusicLM-a predstavlja, uključujući tendenciju da u kreirana muzička djela uključuje autorski zaštićeni materijal.

Međutim, tokom proteklih mjeseci u Google-u tvrde da su sarađivali s muzičarima i organizovali radionice da “vide kako (ova) tehnologija može osnažiti kreativni proces”. Jedan od rezultata? Verzija MusicLM-a u AI Test Kitchen-u neće generisati muziku u kojoj ima dijelova određenih izvođača ili vokala.

U svakom slučaju, čini se malo vjerovatnim da će šire izazove u vezi s generativnom muzikom biti lako riješiti u vremenu koje dolazi.

U 2020. godini izdavačka kuća hip hop muzičara i producenta Jay-Z-a podnijela je prijave za povredu autorskih prava protiv YouTube kanala Vocal Synthesis zbog korištenja AI tehnologije za stvaranje obrada pjesama poput “We Didn't Start the Fire” Billy Joela. Nakon prvobitnog uklanjanja video snimaka, YouTube ih je ponovo postavio, zaključivši da zahtjevi za uklanjanje nisu bili “potpuni”.