Google Maps ima nova poboljšanja

Korisnici aplikacije Google Maps na Android uređajima primijetiće uskoro nove promjene u dizajnu i načinu korištenja platforme.

Prva novina ogleda se u uklanjanju korisničkog interfejsa preko cijelog ekrana u korist izgleda zasnovanog na panelima.

Što se tiče funkcionalnosti, paneli ne utiču značajno na to kako koristite Google Maps. Naime, korisnički interfejs preko cijelog ekrana aplikacije zamjenjuju listovi, zaobljenih ivica, koji prikazuju veći dio karte kada koristite jednu od postavki aplikacije. To bi trebalo izgledati ljepše i preglednije.

Ostale promjene uključuju novi taster “X” u gornjem desnom uglu svakog lista, iako ga i dalje možete zatvoriti prelaskom prstom unazad. Nažalost, kako istiće 9to5Google, ne možete se vratiti na kartu povlačenjem prstom nagore, prema traci za pretraživanje. Dakle, korisnici će se morati naviknuti na drugačiji način povratka na najvažniji sadržaj.

Navigacioni interfejs je, takođe, doživio promjene. Početnu i završnu tačku odredišta unijećete kao i obično, ali sam ekran za pregled je ostao bez mnogih opcija sa vrha ekrana, jer su prebačene na dno. To uključuje meni opcija rute i ikonice koje omogućavaju prebacivanje između različitih načina prevoza, poput vožnje automobilom i javnog prijevoza.

Ove promjene stižu samo na aplikacije na Android uređajima, što znači da će korisnici iPhonea morati još duže čekati.