Google Maps ima izuzetno važnu ulogu

Google Maps i vještačka inteligencija (AI) doprinose optimizaciji saobraćaja širom svijeta,

Google-ov projekat pod nazivom “Green Light” koristi AI i podatke sa Google Mapsa za optimizaciju semafora u gradovima, s ciljem smanjenja saobraćajnih gužvi, čekanja na raskrsnicama i emisije izduvnih gasova.

Tradicionalni sistemi semafora uglavnom funkcionišu na osnovu fiksnih rasporeda, senzora aktiviranih na vozilima ili adaptivnih algoritama, ali samo mali broj semafora koristi ove napredne algoritme zbog visokih troškova instalacije i održavanja.

U Sjedinjenim Američkim Državama, na primjer, samo četiri do pet odsto semafora koristi adaptivne algoritme.

Google je kroz svoj pilot program “Green Light” aktivirao ovu tehnologiju na 70 raskrsnica u 12 gradova širom svijeta, uključujući gradove poput Haife, Rio de Žaneira i Bangalora.

Nedavno su objavljeni rezultati testiranja u Sijetlu, gdje je sistem uspješno smanjio broj zaustavljanja vozila za 30 procenata i emisiju izduvnih gasova za 10 procenata na pet raskrsnica.

Iako rezultati pokazuju veliki potencijal, Google-ov sistem trenutno funkcioniše kao alat koji pomaže saobraćajnim inženjerima, a ne kao zamjena za njih. Takođe, ostaje pitanje da li će dugoročne koristi biti opravdane sa aspekta održivosti i troškova. Saobraćajni inženjeri i dalje igraju ključnu ulogu u donošenju odluka i nadzoru sistema.