Google Maps dobijaju “usmjeravanje pogledom”

Nakon više od godinu dana od najave, Google Maps konačno dobijaju funkciju “usmjeravanja pogledom” za Android i iOS korisnike.

Ova nova funkcija, nazvana Glanceable Directions, omogućava korisnicima da uživo vide detaljna uputstva i predviđeno vrijeme dolaska direktno sa zaključanog ekrana svog uređaja. Ranije, ove informacije su bile vidljive samo kada je telefon bio otključan, ali sada korisnici mogu lako pristupiti njima čak i bez otključavanja uređaja.

Glanceable Directions, takođe, funkcionišu na ekranu za pregled rute u aplikaciji, koji se pojavljuje nakon pokretanja uputstava, prije nego što korisnici dodirnu Start taster. Google Maps će prikazati uputstva i predviđeno vrijeme dolaska uživo, a čak će i ažurirati rutu ako korisnik krene drugom putanjom.

Važno je napomenuti da je Glanceable Directions funkcija podrazumijevano isključena, ali je moguće aktivirati je u glavnim podešavanjima aplikacije, unutar Navigation sekcije.

Ova funkcija je prvi put najavljena od strane Google-a prošlog februara, a u junu je saopšteno da će biti dostupna za pješačenje, vožnju biciklom i smjernice za vožnju na Androidu i iOS-u. Takođe, uključuje kompatibilnost za Live Activities na iOS-u verzije 16.1. Ovo je sigurno dobrodošlo unapređenje za sve korisnike Google Maps aplikacije koji će sada imati još jednostavniji pristup potrebnim informacijama tokom putovanja.