Google dozvolio pristup laboratoriji za razvoj AI pretrage

Google pretraživanje će biti poboljšano mogućnostima koje donosi generativna vještačka inteligencija. Ovakva poboljšanja će donijeti nekoliko funkcija koje pružaju korisnicima drugačije iskustvo pretraživanja i dublju interakciju sa rezultatima pretrage.

Za početak, korisnici će moći da postavljaju složenija pitanja, a pretraživač će im napraviti kratak rezime tekstova sa web stranica direktno na rezultatima pretrage. Ova opcija omogućava korisnicima da brzo dobiju ključne informacije iz članka ili bloga bez potrebe da posjete samu web stranicu.

Pored toga, korisnici mogu postavljati dodatna pitanja koja će ih odvesti u režim razgovora.

Druga opcija koja se uvodi je personalizovana pretraga. Generativna AI analizira obrasce pretrage i preferencije korisnika kako bi pružila rezultate prilagođene svakom pojedinačnom korisniku. To znači da će korisnici dobiti relevantnije rezultate pretrage na osnovu njihovih interesa i prethodnih pretraga.

Još jedna unaprijeđena funkcija koju donosi generativna AI jeste autokorekt, odnosno, ona analizira pretrage i daje prijedloge za ispravljanje pravopisnih ili gramatičkih grešaka.

Sve ove opcije zajedno trebale bi učiniti Google pretragu još moćnijim alatom za pronalaženje informacija na internetu.

Za početak, testiranje ovih opcija dostupno je na engleskom jeziku i u SAD, a zainteresovani se mogu prijaviti klikom na ikonu Google Search Labs u najnovijoj verziji Google aplikacije u Androidu, iOS ili na Chrome radnoj površini.