Google će upozoravati na ekstremne vrućine

U posljednje vrijeme često čitamo o tome kako nas aplikacije mogu upozoravati na prirodne nepogode, poput zemljotresa, uragana, cunamija…, a sada iz Google-a poručuju da ćemo moći biti upozoreni i na ekstremno visoke temperature.

Popularni pretraživač u pretragu će uvesti vodič za toplotne talase, gdje ćemo moći pratiti preciznija upozorenja o ekstremnim temperaturama.

Biće tačno navedeno od kad do kada nas očekuju opasno visoke temperature, kakve zdravstvene probleme one izazivaju i na koji način se možemo rashladiti i izbjeći neželjene posljedice.

Nažalost, posljednjih godina temperature tokom ljetnih mjeseci često prelaze 40 stepeni Celzijusa i više nisu rijetki smrtni slučajevi od toplotnog udara, tako da je ovaj potez Google-a jako dobar.

“Pokrenućemo novu opciju za podizanje svijesti o ekstremnim vrućinama kako bi ljudi bili bezbjedni, rashlađeni i zdravi“, navela je Hema Budaraju, Googleova viša direktorica proizvoda za zdravlje i pretraživanje.

Iz Google-a navode da su na ideju o uvođenju upozorenja na ekstremne vrućine došli nakon rekordnog porasta interesovanja korisnika za toplotne talase tokom juna prošle godine.

Pošto su šume „„pluća planete“ i veoma su bitne i za zaštitu od ekstremnih temperatura, važno je pomenuti da je Google-ov alat Tree Canopy, koji kombinuje AI i snimke iz vazduha kako bi pokazao pokrivenost teritorija šumama, proširen sa 14 na oko 350 gradova širom svijeta. Google planira da zahvaljujući njemu u ovog godini omogući uvid u stanje na terenu u hiljadama gradova.