Google će brisati neaktivne naloge, evo kako da sačuvate svoj

Google najavljuje “veliku čistku” neaktivnih naloga, koja će početi u decembru ove godine. Ova inicijativa ima za cilj poboljšanje bezbjednosti, s obzirom na to da su nekorišćeni nalozi često meta hakerskih napada.

Sve ovo kompanija iz Kupertina je najavila u maju. Promjena znači da će Google početi da briše naloge koji su neaktivni dvije godine ili duže. Razlog je jer se zaboravljeni ili nenadzirani nalozi često oslanjaju na stare ili ponovno korištene lozinke koje su možda ugrožene, nemaju postavljenu dvofaktorsku provjeru autentičnosti i primaju manje bezbjednosnih provjera od strane korisnika, što ih čini podložnim zloupotrebi.

Ova čistka će se odvijati u fazama, počevši od naloga koji su kreirani, ali nikada više nisu korišteni. Ako imate neaktivan nalog koji želite da sačuvate, preporučuje se da se prijavite na njega prije nego što proces počne.

Važno je napomenuti da Google, trenutno, nema namjeru da briše naloge sa YouTube video snimcima. Dakle, ako želite da zadržite svoj nalog, dovoljno je da se jednostavno prijavite i koristite bilo koju uslugu, kao što je čitanje mejla.

Odluka o brisanju odnosi se isključivo na lične naloge i ne obuhvata naloge organizacija, poput škola i preduzeća. Ovaj korak ima za cilj poboljšanje bezbjednosti i efikasnosti Google-ovog ekosistema, a korisnici imaju još vremena da preduzmu neophodne korake kako bi zadržali pristup svojim neaktivnim nalozima.