Google će brisati neaktivne Gmail naloge

Google je najavio da će ove godine promijeniti odnos prema neaktivnim Gmail nalozima.

Po novim pravilima, svi koji žele da im Gmail nalog ostane aktivan moraće se ulogovati u nalog bar jednom u 24 mjeseca.

Dosadašnji princip glasio je: ako se korisnik dvije godine nije logovao u Google nalog, podaci (fotografije, mejlovi…) koji su sačuvani na nalozima bili bi izbrisani, ali sada će biti izbrisan i ugašen nalog, a ne samo podaci.

Najavljeno je da će novo pravilo stupiti na snagu najranije tek u decembru 2023. godine, kako bi se ostavilo vremena onima koji žele da sačuvaju nalog, da se uloguju.

Izbrisane Gmail adrese nakon brisanja neće biti dostupne ni korisnicima ni drugim ljudima.

Aktivnosti koje Google prati su slanje i primanje mejlova, korištenje Google Drive-a, Search-a, aktivnost na YouTube-u, skidanje aplikacija sa Play Store-a, ali i korištenje naloga za prijavljivanje na aplikacije ili druge sajtove.

Nejasno je da li će biti uklonjeni nalozi koji se koriste za kreiranje alijasa za prosljeđivanje mejlova na primarnu adresu.

Čim nova politika kompanije stupi na snagu počeće brisanje naloga čija aktivnost nije zabilježena nijednom nakon što su kreirani. Google planira da pošalje više notifikacija na Gmail adrese i alternativne email adrese narednih mjeseci prije nego što definitivno aktivira novo pravilo.