Popularni email servis uveo “dark web report” funkciju

U cilju poboljšanja sigurnosti korisnika, Google je nedavno uveo novu funkciju za sve Gmail naloge u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova alatka ima za cilj da otkrije i prijavi email naloge koji su se pojavili na Dark Webu, sa planom da se funkcionalnost proširi na određena međunarodna tržišta.

Revolucionarna funkcija, koja je dizajnirana da zaštiti korisnike na internetu, obavještava korisnike ako su njihove email adrese kompromitovane i procurile na Dark Webu. U početku će funkcija biti dostupna korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama, a kasnije će se proširiti na globalnom nivou na određenim tržištima tokom ove godine.

Ova “Dark Weba Report” funkcija koristi napredne tehnike skeniranja kako bi pretražila Dark Web i otkrila da li se korisničke Gmail adrese pojavljuju na toj mreži. Osim otkrivanja potencijalnih prijetnji, alatka pruža korisnicima važne smjernice o koracima koje mogu preduzeti kako bi ojačali svoju online bezbjednost.

Lični podaci, poput email adresa, nehotice mogu završiti na Dark Webu usled curenja podataka i neovlaštenog pristupa platformama na kojima su korisnici registrovani. Kriminalci potom zloupotrebljavaju ove informacije i vrše aktivnosti poput krađe identiteta, bankarskih prevara, fišing napada i drugih.

Novom funkcijom Google pokazuje svoju posvećenost aktivnoj zaštiti korisnika i omogućava im da preuzmu kontrolu nad svojom online bezbjednošću. Obavještavanjem korisnika o potencijalnim sigurnosnim prijetnjama, Gmail korisnici mogu preduzeti neophodne mjere za smanjenje rizika i ojačavanje svog digitalnog prisustva.