Glasovna pretraga ChatGPT dostupna i onima koji nisu pretplatnici

OpenAI, kompanija poznata po razvoju naprednih jezičkih modela, proširila je funkcionalnost svog ChatGPT-a omogućavajući svim korisnicima, bez obzira na to jesu li pretplaćeni ili ne, korištenje glasovnih razgovora. 

OpenAI je uveo glasovne razgovore za ChatGPT za Android i iOS još u septembru te tako korisnicima dao mogućnost da zapravo razgovaraju sa chatbotom. Tada su glasovni razgovori prvobitno bili dostupni Plus i Enterprise pretplatnicima. Sada je suosnivač OpenAI-a Greg potvrdio da je ova karakteristika besplatna za korisnike mobilnih uređaja s Android i iOS platformama.

Ova tehnološka inovacija omogućava korisnicima stvaranje razgovora s ChatGPT-om putem glasa, koristeći text-to-speech model koji generiše “zvuk sličan ljudskom govoru na osnovu teksta i nekoliko sekundi audio uzorka”.

OpenAI je u saradnji s glasovnim glumcima razvio pet različitih glasova kako bi korisnicima pružio raznolikost u iskustvu. Kada je uvedena ova mogućnost, OpenAI je prepoznao potencijalne izazove, poput rizika od zloupotrebe stvaranja sintetičkih glasova. Recimo, ova tehnologija bi potencijalno mogla biti iskorišćena od strane zlonamjernika za lažno predstavljanje kao javne ličnosti ili neke druge osobe. Stoga je odlučeno da se funkcionalnost govornih razgovora u okviru ChatGPT-a usmjeri na konverzacije.