Gboard teži besprijekornom glasovnom kucanju

Gboard, Google-ova aplikacija za virtuelnu tastaturu, omogućiće vam trenutno pretvaranje glasa u tekst, pomoću samo jednog koraka.

Pronalazak i aktiviranje usluge pretvaranja glasa u tekstualnu poruku više neće biti “zahtjevan posao”, ako nova opcija iz najnovije verziji aplikacije dostupne u Google Play prodavnici zaživi. Primijetio ju je portal 9to5Google, a evo o čemu se tačno radi.

Trenutano, ako želite koristiti glasovno slanje poruka na Android telefonu, postupak uključuje dodirivanje male ikone mikrofona iznad tipkovnice i čekanje signala za početak glasovne poruke. Dok govorite, vaše riječi se transkribuju. To nije komplikovano, ali u Google-u očito smatraju da može i treba biti još jednostavnije i lakše.

U posljednjoj beta verziji Gboarda, 13.8, detaljno je opisana nova funkcija pod nazivom “Seamless voice typing” (Besprijekorno glasovno tipkanje). Ova opcija još nije dostupna, ali kada bude pokretaće se čim se prikaže tipkovnica, neće biti potrebno dodirnuti mikrofon.

Naravno, svako će imati mogućnost da odabere da li želi da koristi ovaj način slanja poruka ili ne. Onim korisnicima koji su često u društvu, okruženi ljudima, ova mogučnost možda i nije najdraža i najpogodnija, ali neke će ova vijest sigurno obradovati. Još uvijek nije poznato kada će ovaj funkcija biti dostupna.