Gasi se Google Podcasts

Google je najavio planove za gašenje Google Podcasts tokom 2024. godine, s fokusom na unapređenje YouTube Music kao glavnog mjesta za ljubitelje podkasta. 

Google Podcasts je lansiran 2018. godine kao platforma za besplatno slušanje podkasta. Međutim, tokom 2023. godine, Google će postepeno preusmjeriti korisnike ka YouTube Music, gdje će biti dostupni svi njihovi omiljeni podkasti.

YouTube Music će postati glavna destinacija za podkaste širom svijeta, nudeći korisnicima funkcionalnosti kao što su offline i background slušanje, kao i prelazak između audio i video formata. Da bi olakšao tranziciju, Google će obezbijediti alate za migraciju i podršku kako bi korisnicima pomogao da prenesu svoje omiljene podkaste sa Google Podcasts na YouTube Music.

Korisnici će moći da koriste jednostavan alat za migraciju ili da dodaju svoje RSS feed-ove podkasta u YouTube Music. Takođe će biti dostupna opcija preuzimanja OPML fajla sa pretplatama na emisije, što će omogućiti korisnicima da ga prenesu na druge platforme za slušanje podkasta, ako to preferiraju.

Ovaj potez odražava Google-ovu ambiciju da postane ozbiljan igrač na tržištu podkasta i izazove konkurenciju poput Spotify-a. Uz YouTube Music, koji je već popularna platforma za strimovanje muzike, Google planira da stvori sveobuhvatnu platformu za sve audio sadržaje. Google je obećao da će podkasti biti globalno dostupni u okviru YouTube Music do kraja 2023. godine.