“Fantomska nit” na Superstar TV

Na Superstar TV u utorak u 23.55 možete pogledati romantični dramu “Fantomska nit” u režiji sjajnog Paula Thomasa Andersona, u kojoj glavnu ulogu, posljednji put na filmu, tumači višestruki oskarovac Daniel Day-Lewis.

Radnja je smještena u londonski svijet mode 1950-ih godina XX vijeka, gdje beskompromisni krojač čiji intrigantni karakter tumači Day-Lewis dobija narudžbu s kakvom se do tada nije susreo: treba da kreira odjeću za pripadnike visokog društva i za samu britansku kraljevsku porodicu.

Uloga krojača iz 50-ih godina prošlog sama po sebi možda ne djeluje dovoljno grandiozno za odabir posljednje uloge u karijeri trostrukog dobitnika Oskara za najboljeg glumca, prije no što svoje glumačke cipele okači o klin, ali Daniel Day-Lewis još će jednom oduševiti svojom fantastičnom transformacijom.

Njegova karakteristična posvećenost i potpuna predanost liku na velika platna donosi filmsku priču dostojnu svečanog momenta povlačenja sa scene.

Lik kojeg tumači Lewis je harizmatični krojač beskonačne kreativno-stvaralačke niti, ali ograničenih socijalnih vještina. Njegova fantomska nit zasigurno će pobuditi intrige kod publike i uvesti je duboko u život Londona druge polovine dvadesetog vijeka.

Paul Thomas Anderson je režiser i scenarista, a osim Lewisa u filmu glume, Chelsea Barnard, Megan Ellison, Peter Heslop, Jillian Longnecker, Daniel Lupi…