Evropa donijela odluku o univerzalnom punjaču

Od jeseni 2024. godine u Evropi će se koristiti univerzalni punjač za mobilne telefone i druge prenosive elektronske uređaje.

Evropski parlament i članice EU konačno su postigli dogovor o tome, na radost korisnika, koji više neće morati za svaku uređaj da imaju i odgovarajući punjač. Dakle, prema ovoj odluci, svi mobilni telefoni, laptopi, tableti, slušalice…, bez obzira kojeg proizvođača, moraće da koriste USB-C utor.

Prema proceduri, Savjet Evrope i Evropski parlament trebaju još formalno potvrditi ovaj dogovor, što će učiniti na jesen, nakon ljetne pauze. Nakon toga ova odluka biće objavljena u Službenom listu EU, te će stupiti na snagu 20 dana nakon objave, ali će se početi provoditi dvije godine kasnije – odnosno krajem trećeg kvartala 2024.

Da pojasnimo, svi punjači kupljeni do tada i dalje će moći da se koriste, ali će se pri svakoj kupovini novog uređaja za njega koristiti novi, univerzalni punjač, koji će vrijediti i za ostale uređaje koje budemo kupovali ubuduće.

Iako je glavni cilj ove odluke smanjenje e-otpada, procjenjuje se da će korisnicima donijeti i uštede, jer uz mnoge uređaje, poput Apple-ovih telefona, ne dolazi punjač, nego se naknadno kupuje. Podsjećamo, upravo je ta američka kompanija i bila najveći protivnik ideje o uvođenju univerzalnog punjača. Inače, procjenjuje se da u Evropi na e-otpadu godišnje završi oko 11.000 tona punjača.