Evo na šta trebate obratiti pažnju prilikom skeniranja QR kodova

QR kodovi, koji su postali sastavni dio savremene tehnologije, mogu biti izvor prijetnje po bezbjednost korisnika i mogu služiti kao ulaz za prevarante.

Zlonamjerni akteri mogu postavljati QR kodove na neprimjetna mjesta ili ih distribuirati putem tekstualnih poruka i e-pošte, otvarajući put različitim prevarama, uključujući finansijske malverzacije i kompromitaciju ličnih podataka.

Prema izvještaju kompanije za kibernetičku sigurnost Trellix, zabilježeno je preko 60.000 napada putem QR kodova samo u trećem kvartalu ove godine, pri čemu su se česte prevare odnosile na imitacije platnih i kadrovskih službi, poštanske obmane i lažne QR kodove na parkirnim metrima. FTC i stručnjaci poput Johna Fokkera ističu potrebu za povećanom javnom svijesti i oprezom prilikom interakcije s QR kodovima, posebno s obzirom na sofisticiranost taktika socijalnog inženjeringa koje prevaranti primjenjuju.

Korisnicima se preporučuje provjera URL-a nakon skeniranja QR kodova, budući da i legitimni kodovi mogu prikazivati skraćene ili isprekidane web adrese. Dodatno se preporučuje redovno ažuriranje uređaja, korištenje snažnih lozinki i implementacija višestruke autentifikacije za osjetljive naloge. FBI dijeli slična upozorenja, naglašavajući potrebu za oprezom pri susretu s nepoznatim QR kodovima.

Zaključno, osnovni savjet ostaje jasan: u situacijama neizvjesnosti, budite oprezni i suzdržite se od skeniranja sumnjivih QR kodova. Evolucija tehnologije zahtijeva i povećanu svijest javnosti o rizicima, podstičući neophodnost usvajanja mjera bezbjednosti radi zaštite od naprednih prijetnji.