Evo ko predvodi listu najprodavanijih telefona

Agencija Counterpoint Research objavila je podatke prema kojima su u četvrtom mjesecu ove godine potpunu dominaciju na tržištu mobilnih telefona imale kompanije Apple i Samsung.

Očekivano, zar ne?! Zanimljivo je da se na Top 10 listi telefona u aprilu našlo čak pet iPhone-a i četiri Samsung-ova telefona. Dakle, samo jedan ne pripada ovim kompanijama. Još zanimljivije je da baš taj telefon, a radi se o modelu kompanije Xiaomi Redmi Note 11 LTE, zauzima posljednje mjesto na Top 10 listi. Dakle, devet prvih od ukupno 10 mjesta drže uređaji američkog i južnokorejskog tehnološkog giganta.

Na vrhu liste, kao najprodavaniji telefon u četvrtom mjesecu ove godine, našao se iPhone 13, sa tržišnim učešćem od 5,5%. Slijedi ga iPhone 13 Pro Max, najskuplji model iz prošlogodišnje iPhone 13 serije, sa učešćem na tržištu od 3,4%. Treće mjesto zauzeo je, takođe, Apple uređaj, i to model iPhone 13 Pro, sa udjelom od 1,8%, a slijedi ga uređaj iz iste kompanije – iPhone 12, sa udjelom od 1,6%.

Modeli kompanije Samsung zauzeli su peto i šesto mjesto. Na petom se našao Samsung Galaxy S22 Ultra 5G, sa učešćem na tržištu od 1,5%, dok je stepenicu niže Samsung Galaxy A13, sa udjelom od 1,4%. Na sedmom mjestu je još jedan telefon kompanije AppleiPhone SE 2022, treći iz generacije SE iPhone-a, sa učešćem na tržištu od 1,4%.

Osmo i deveto mjesto zauzimaju Samsung Galaxy A03 Core, sa udjelom od 1,4%, i Samsung Galaxy A53 5G, čiji je udio na tržištu u aprilu iznosio 1,3%.

Kao što smo već pomenuli, posljednji u Top 10 je Xiaomi Redmi Note 11 LTE, sa tržišnim učešćem od 1,3%.