Evo kako obrisati posljednjih 15 minuta pretrage na Androidu

Google Chrome-ov Incognito režim pruža siguran način surfovanja internetom, ali ukoliko nemate naviku da ga aktivirate, ponekad se stvori potreba da privremeno očistite pretragu, kako bi uklonili sve sumnjivo što može nauditi vašem telefonu.

U pomoć priskače nova funkcija u Google aplikaciji koja omogućava brisanje posljednjih 15 minuta istorije pretrage jednostavnim koracima.

Postupak brisanja je brz i jednostavan. Ova funkcija je dostupna na Android i iOS uređajima. Ako želite očistiti posljednjih 15 minuta pretrage na svom računaru ili Chromebook-u, i dalje ćete morati koristiti Incognito režim jer ova opcija još nije dostupna na tim uređajima.

Kako biste izbrisali posljednjih 15 minuta pretrage:

  • Otvorite Google Search aplikaciju.
  • Kliknite na sliku svog profila u gornjem desnom uglu ekrana.
  • Izaberite opciju “Delete last 15 minutes” (Izbriši posljednjih 15 minuta).

Nemojte brinuti ako se istorija pretrage ne izbriše odmah, jer je potrebno nekoliko minuta da se promjene primijene.

Važno je napomenuti da brisanje ovih posljednjih 15 minuta pretrage odrađuje se na svim uređajima na kojima ste prijavljeni sa istim Google korisničkim nalogom. Iako Google aplikacija nema ovu funkcionalnost na PC i Chromebook uređajima, ovim putem možete obrisati pretrage koje ste ranije obavili na tim uređajima.

Sve pretrage starije od 15 minuta neće biti zahvaćene ovom opcijom, ali možete ih pojedinačno obrisati klikom i držanjem na pretragama i odabirom opcije “Delete”.

Ovo brisanje je trajno i ne može se poništiti. Predstavlja korisnu opciju za trenutnu zaštitu privatnosti tokom surfanja internetom, ali svakako je preporučljivo da se upoznate sa svim opcijama koje Chrome nudi kako biste unaprijed postavili nivoe privatnosti koji vam odgovaraju.