Evo kako i zašto da “sakrijete” svoju kuću na Google Maps

Sve više ljudi odlučuje da zaštiti svoju privatnost i bezbjednist zamućivanjem svojih kuća na Google mapama, posebno u svjetlu porasta provala.

Naime, moderni provalnici često provode dosta vremena online prije nego što krenu u akciju, istražujući potencijalne mete na društvenim mrežama i detaljno proučavajući kuće i putem Google Street View-a.

Ovaj trend, naročito prisutan u Kaliforniji gdje su provale u porastu, postao je efikasan način da se kriminalcima oteža posao. Kada su slike kuća zamućene, lopovi moraju da dođu do same lokacije kako bi istražili ulaze, prozore i sigurnosne kamere, što povećava rizik da budu primijećeni i izazove sumnju među komšijama.

Ako želite da zamutite svoju kuću na Google mapama, evo koraka koje treba da pratite:

  1. Otvorite Google Maps: Idite na Google Maps.
  2. Pretražite svoju adresu: U polju za pretragu ukucajte adresu vaše kuće i pritisnite Enter.
  3. Uđite u Street View: Kliknite na mali žuti ikonični čovjek (poznat kao “Pegman”) u donjem desnom uglu ekrana i povucite ga na ulicu ispred vaše kuće. Time ćete aktivirati Street View prikaz.
  4. Nađite svoju kuću: Rotirajte i zumirajte prikaz dok ne dođete do jasnog pogleda na vašu kuću.
  5. Prijavite problem: Kliknite na “Prijavi problem” (Report a problem) u donjem desnom uglu ekrana Street View prikaza.
  6. Odaberite dio za zamućenje: U prozoru koji se otvori, odaberite dio koji želite da zamutite, bilo da je to vaša kuća, automobil ili nešto drugo. Podesite crveni okvir tako da pokrije željeni dio.
  7. Unesite potrebne informacije: Obavezno unesite sve tražene informacije, uključujući vaš email, i objasnite zašto želite da se slika zamuti.
  8. Pošaljite zahtjev: Kliknite na “Pošalji” (Submit) da biste poslali zahtjev Google-u.

Google će pregledati vaš zahtjev i obavijestiti vas putem emaila da li je zamućenje izvršeno. Ovaj proces može potrajati neko vrijeme, ali je efikasan način da zaštitite svoju privatnost.