Evo kako da uključite blic obavještenja na Android telefonu

Blic obavještenja su još jedna od mogućnosti koja će od sada biti dostupna korisnicima Android telefona.

Ova opcija, koju je Apple već godinama unazad implementirao u iOS, sada je dostupna i na Android platformi, a smatra se da je posebno korisna za osobe koje često ne opaze kada ih neko zove ili kada im alarm zvoni.

Google je dodatno obogatio ovu funkciju, omogućavajući korisnicima da odaberu da li žele da im blic treperi ili da cijeli ekran sija kada stigne važno obavještenje, što značajno povećava vidljivost i šansu da se ne propusti važan poziv ili poruka, čak i kada telefon nije u ruci.

Trenutno, nova opcija je dostupna samo u beta verziji Android 14 operativnog sistema. Korisnici koji žele da je isprobaju mogu da je pronađu u postavkama uređaja, pod opcijom “Accessibility”, pa zatim “Flash notifications”. Ovde se mogu birati različite opcije za obavještenja koje koriste blic kamere (Camera flash) ili cijeli ekran (Screen flash). Možete ih testirati preko Preview dugmeta.

Korištenjem LED lampe kamere blic će bljesnuti dva puta kada stigne obavještenje, dok će opcija “Screen flash” raditi samo kada je ekran uključen. Korisnici mogu birati između 12 različitih boja za bljeskanje ekrana kada stigne obavještenje.

Za one koji još nisu u mogućnosti da isprobaju beta verziju Android 14, preporučuje se da prate listu Samsung i Xiaomi modela koji će dobiti ovu nadogradnju kako bi znali kada će nova opcija, zajedno s drugim poboljšanjima kao što je provjera zdravlja baterije, stići na njihove uređaje.