Evo kako da produžite vijek vašeg telefona

Svake godine milijarde telefona završe na deponiji, dijelom zbog sve češće zamjene, a korisnici ih ponekad mijenjaju na svake dvije godine, što je može biti uslovljeno ugovornim obavezama mobilnih operatera.

Međutim, sa dužim vijekom softvera koje pružaju veći proizvođači telefona i aktuelnijim zakonima o pravu na popravku, možda ćemo u budućnosti produžiti vijek svojih pametnih telefona na više od dvije godine.

Briga o telefonu je ključna, ali neki praktični savjeti često prolaze neprimijećeno. Korišćenje maske za telefon može biti od presudne važnosti, jer štiti uređaj od oštećenja koja mogu nastati prilikom pada.

Takođe, važno je pravilno brinuti o bateriji telefona kako bi se produžio njen vijek trajanja. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje punjenja telefona na visokim temperaturama, što može ubrzati propadanje baterije. Osim toga, održavanje baterije na otprilike 50% punjenosti kada telefon nije u upotrebi može produžiti njen životni vijek.

Brže punjenje, iako je praktično, može izazvati veći stres na bateriji. Stoga, korišćenje sporijeg punjenja, posebno kada nije neophodno, može pomoći u produženju trajanja baterije. Ako primijetite da se performanse baterije smanjuju tokom vremena, zamjena interne baterije može biti bolja opcija od kupovine potpuno novog telefona.

Čišćenje prostora za skladištenje podataka je takođe ključno za optimalno funkcionisanje telefona. Oslobađanje prostora na telefonu, bilo brisanjem nepotrebnih datoteka ili prebacivanjem medija na eksterne uređaje, može poboljšati performanse i produžiti vijek uređaja.