Evo kako da isključite obavještenja na zaključanom ekranu Androida

Ako strepite od toga da će u vašem odsustvu drugi ljudi vidjeti nova obavještenja na vašem zaključanom telefonu, isključite ih, jednostavno je, bar na Androidu.

Naime, normalno je da svi imamo neke podatke koji “nisu za javnost” i koje čuvamo u telefonima i na računarima. Nove poruke, da li SMS ili one koje stignu putem mreža, nije lako sakriti, jer se kada stignu vide i na zaključanom ekranu, bar njihov dio.

Ako koristite Android u verziji 10 ili noviji, ne brinite, ta opcija se lako isključuje, u samo nekoliko koraka.

Ovoga puta donosimo vam smjernice kako da to učinite na Androidu 13. Potrebno je da uđete u Podešavanja, zatim opcija Obavještenja i kontrolni centar,  Zaključani ekran te Formatiraj. Tu vam se nude tri mogućnosti – Prikaži sadržaj i obavještenja, Prikaži obavještenja, ali sakrij sadržaj i Ne prikazuj obavještenja zaključanog ekrana. Sami odaberite ono što vam se čini najboljim rješenjem.

Nakon što to učinite bićete bezbrižni gdje god da ostavite svoj telefon. Naravno, jedan od osnovnih koraka za zaštitu podataka je korištenje lozinki na pametnim telefonima. U tom slučaju ste sigurni da, i kada telefon zaboravite na poslu ili kod prijatelja, niko neće moći da pristupi vašim ličnim podacima.