Evo kako da ChatGPT učinite još efikasnijim

Jedan od najnaprednijih alata današnjice je ChatGPT, vještačka inteligencija koja može postati vaš vjerni pomoćnik u poslu, učenju ili obavljanju svakodnevnih zadataka ukoliko koristite pravi način da od njega izvučete ono što vam je potrebno.

Da biste maksimalno iskoristili ChatGPT, bitno je da ga koristite na kreativan i efikasan način. Evo nekoliko savjeta kako da dobijete najbolje rezultate:

Objasni mi kao da sam početnik

Ako postoji tema koju ne razumijete u potpunosti, zamolite ChatGPT da vam je objasni jednostavnim riječima, kao da ste početnik. Na primjer, “Hej ChatGPT, molim te objasni mi [odabrana tema] jednostavnim riječima, kao da imam 15 godina.”

Kreiranje ideja za sadržaj

Ako vam trebaju ideje za kreiranje sadržaja, ChatGPT može pomoći. Na primjer, zamolite ga: “Kako da napišem viralni post na Twitteru o [odabrana tema]? Molim te smisli jedinstvene i inovativne ideje za ovu temu.”

Testirajte svoje znanje

Ako ste učenik ili student, ChatGPT može kreirati testove iz oblasti koje učite. Na primjer, “Daj mi kratak test koji me testira na [tema koju želite da učite].”

Promjena stila pisanja ili konteksta

Ako ste napisali nešto u određenom tonu ili stilu koji želite da promijenite, ChatGPT može prilagoditi vaš tekst. Na primjer, “Promijeni stil pisanja teksta koji se nalazi ispod u [traženi stil].”

Kritika i poboljšanje teksta

Zatražite od ChatGPT da kritikuje vaš tekst kao stručnjak. Na primjer, “Daću ti primjer moje verzije teksta. Želim da mi daš kritiku kao da si [uloga, npr. profesor].”

Obučite ga da nauči vaš stil pisanja

ChatGPT može naučiti vaš stil pisanja i kreirati tekstove u tom stilu. Na primjer, “Analiziraj tekst u nastavku u stilu i kontekstu. Zatim napravi pogodan upit koji mogu da ti pošaljem za kreiranje novog teksta u istom stilu.”

Navedite publiku i svrhu

Da biste dobili bolje rezultate, jasno navedite cilju publiku i svrhu teksta. Na primjer, “Ciljana publika: korisnici Twittera koji žele da povećaju broj pratilaca; Kontekst: inspirativni članak koji podstiče uzbuđenje oko povećanja broja pratilaca.”

Sažimanje dugačkih članaka

Ako imate dugačke tekstove koje želite da sažmete, ChatGPT može pomoći. Na primjer, “Sažmi ovaj tekst u teze koje bi početnik razumio.”