Evo kako da budete bezbjedniji na Viber-u

Viber je najpopularnija aplikacija za dopisivanje kod nas, koja inovacijama i zaštitnim mjerama nastoji da korisnicima pruži što sigurnije iskustvo. Korisnici imaju slobodu da biraju šta će dijeliti sa prijateljima, porodicom ili nepoznatim osobama. Evo nekoliko savjeta kako da povećate bezbjednost na Viber-u:

  1. Sakrijte status “Pregledano” i “Na mreži”: Viber omogućava sakrivanje vašeg statusa pregleda poruka i prisustva u aplikaciji. Prilagodite vidljivost u “Postavkama” aplikacije odlaskom u odjeljak “Privatnost”.
  2. Zaštitite profilnu fotografiju: Učinite profilnu fotografiju nevidljivom za korisnike koji nisu među vašim kontaktima. Ovo se podešava u postavkama privatnosti unutar Vibera: “Još” – “Postavke” – “Privatnost” – isključite opciju “Prikaži svoju fotografiju”.
  3. Zahtjevi za razmjenu poruka: Pozivi za pridruživanje grupnim prepiskama ili kanalima od nepoznatih korisnika automatski idu u fasciklu Zahtjeva za razmjenu poruka. Korisnik može prihvatiti poziv, nakon čega se prepiska premješta među ostale prepiske.
  4. Lista za blokiranje: Blokirani brojevi se pojavljuju na listi blokiranih korisnika. Blokirane osobe neće moći da šalju poruke, zovu, dodaju u grupe ili prate vaš online status i profilne fotografije. Listi se lako pristupa u postavkama Viber-a.
  5. ID pozivaoca i automatska provjera spama: Aktivirajte ID pozivaoca za identifikaciju neželjenih poziva na Android uređajima i automatsku provjeru spama za poruke na iOS i Android uređajima. Ove funkcije pomažu u prepoznavanju spam komunikacije, što je dostupno pod “Podešavanja” – “Pozivi i poruke”.
  6. Kontrolišite ko može da vas doda u Viber grupe: Ograničite profile i kontakte koji vas mogu dodati u grupe, unošenjem promjena u postavke privatnosti. Aktivirajte ovu funkciju u odjeljku “Postavke” – “Privatnost” – “Kontrolišite ko vas može dodavati u grupe”.

Viber je dobio Service Organization Control (SOC) 2 Type II sertifikat, potvrđujući primjenu rigoroznih bezbjednosnih protokola za zaštitu korisničkih podataka. Ova sertifikacija garantuje bezbjedno i pouzdano komunikaciono okruženje za sve korisnike.