EU dobija univerzalni punjač

USB tip C treba da postane standardni slot za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosivih zvučnika i ručnih konzola za video igre u EU.

Zemlje članice su dogovorile zajednički stav o jedinstvenom punjaču za elektronske uređaje, na osnovu kojeg će pregovarati sa Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

Jedinstveni USB-C slot će omogućiti potrošačima da pune uređaje sa istim punjačem, bez obzira na brend uređaja. 

Prijedlog predviđa prodaju punjača odvojeno od elektronskih uređaja, što znači da on pri kupovini novog uređaja neće nužno biti uključen.

Na ovaj način značajno će se smanjiti broj punjača koji se akumuliraju u potrošačkim domovima, pa samim tim i količina otpada. Prema procjenama Komisije, potrošači u EU bi na ovaj način mogli da uštede 250 miliona evra godišnje.

Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB ulaz za punjenje, ali ne i iPhone, koji se ne može puniti punjačem napravljenim za Android proizvode.

Rješenje problema jedinstvenog punjača elektronskih uređaja se traži od 2009. godine, što je dovelo do smanjenja broja različitih punjača s 30-ak na današnja tri.